Sign by Danasoft - Get Your Free Sign

Tuesday, January 31, 2012

AYAH DEMAM~

cuya nak gitaw nih...






ayah cuya demam...




huuu~ sian ayah cuya..dari semalam demam tak kebah2 lagi...tapi, syukur Alhamdulillah...lepas gi KLINIK 1 MALAYSIA, demam ayah dah kurang sket..



tapikan ada 1 kisah lawak masa kat KLINIK 1 MALAYSIA nih...ada sorang mamat nih..demam..



sian dia taw.. (gataiiiiii~)



tapi tu laa..kuat semangat dia gi klinik sorang2...lepas da daftar nama dia dok sebelah cuya....



errmmmm..bukan sebelah laa..tapi selang 1 kerusi......(gatai lagiiiii~)



masa tengah dok syok tengok cita BELLA CALAMIDES..(errrkkkk...betol ke cuya sebot nih??) nurse kat situ panggil la nama...NUR SYAMIRA MAT HUSIN (cuya da lupa namanyer...) :p

banyak kali nurse tuh panggil nama, tapi sumer orang wat selambeeerrrrr jek...

TIBA2..........(jeng...jeng...jeng...)

mamat tuh pon bangun dari tempat dok n gi kat kaunter daftar...

mamat: kak, sori tadi saya silap bagi ic..tu ic adik saya..
nurse: laaa..ye ke..patot panggil banyak2 kali sorang tak pegi..
mamat: sori kak, besa la demam nih..sume tak betol..nah ic saya..
nurse: ok2 (sambil sengih2)



cuya: kuang3x..!!!! (gelak dlm hati...)




memang lawak tol time tuh..pastu, da settle hal ayah, kami pon balik umah...





THE END...






EH2X...tak habeh lagi laaa...cuya dgn mak antar ayah balik umah..pastu gi beli barang sket.. (alasan~)

sampai kat PASARAYAKU mak suh cari suar...


mak: gi tengok2 suar mane cuya nak..mak nak gi sane..
cuya: mak..cuya tk pandai pilih suar...meh la sini..wuuu~~ (gedik!)
mak: laaa..da beso pon tk pandai pilih suar?? camne nak kawen??
cuya: kawen lambat lg..hahaha:p


da pilih suar, mak suh pilih kasut..


cuya: mak, nanti2 la beli kasut..pakai selipar cukup..
mak: takde2 mak nak belikan cuya kasut gak..mak takmo tengok anak mak pakai selipar...
cuya: baek~~
mak: nah amek kasut tinggi nih..blaja pakai..
cuya: mak...cuya tak suka pakai kasut tinggi..
mak: blaja pakai..! da besa pon nak pakai selipar..camne nak kawen t??
cuya: kawen lambat lg....weerrrkkk!! :p



akhirnya mak sanggup belikn cuya 2 pasang kasut semata2 tkmo cuya pakai selipar..wahahhaa..lebiu mak..mmmmuuuuaaahhhh....!!




tapi bab kasut tumit tinggi tuh...sebenarnya mak belikan wedges..terpaksa pakai gak...grrrr~~ nak watcamne..arahan mak takleh bantah...




ok laaa..tu jek...makan pizza then balik..hahahahhaha...syok wooo!! sesekali mak blanja PIZZA HUT...
wahhhhh....




LEBIU MAK KU SAYANG.....MMMUAAAAAHHHHHHHH1000X....




hehehe... k la...tu jekk...ASSALAMUALAIKUM...

SEMALAM PUNYER GERAM...

hahaha..semalam punyer geram harini baru cuya hapdet...




(uwerrrkkkk...!! cite basi...cam surat khabar lame...)




BIAR LAAAAAA.....grrrr~~




pe pandangan korang tentang seseorang lecturer @ pensyarah yang tidak mempunyai komitmen sepenuhnya terhadap pelajar kelasnya??


(tak layak jd pensyarah?? dia bizi kot....?? atau dia ada komitmen yg lagi penting??)


ok..oleh yang demikian cuya sebagai salah seorang studentnya tak amik kisah tentang sume tuh..walaupon kitorang boleh report pasal dia..(walhal dia sorang koordinator english) asalkan, student tolong lecturer, lecturer pon tolong la student~~


adoiii maaakkkk...tkkan ni pon nak ajar??


masalahnyer sekarang nih, dia tak tolerate langsung dengan student dia..kedatangan tak memuaskan..ajar cam suke2...pastu final?????? bagi markah HAMPEHHHH!!


camni ke sifat seorang lecturer?? adehhhh..dia muda lagi laaa...kompem2 dia penah rase student life camne??


dah tu lak, dia tuduh kami dapat soklan bocor..ok fine, soklan tuh memang kami dapat da...tapi kami pon tak taw tuh soklan bocor or tak??? kami wat sebagai 1 latihan bagi kami..kalau takde latihan tuh, kami nak belajar pe??


haissshhhh~~ panas hati betol dgn lecturer nih...


kawan2 yang bakal jadi lecturer atau da jadi lecturer tuh, jangan la pedajal student korang camtu ekkkk...
sian kat kami...kami bukan robot untuk takde perasaan pape kalau diperlakukan camni...




takpelaaa....ni sebagai pengajaran kat cuya gak..pasni, nak tolong lecturer tengok betol2 dia tuh camne..kang dapat yg camni gak..NAYA...!!



cuya bersyukur la pape pon keputusan yang bakal keluar nanti :)

Thursday, January 26, 2012

GIFT FROM AUSTRALIA...WINK3X*

balik2 dari bayar bil segala macam bagai, cuya nampak ada bungkusan tercampak kat halaman rumah cuya...

(posmen ni selamba campak2....)



memang cuya da taw daaa.... ni HADIAH DARI JASMIE JALI... hahahaha...hepi3x :))




JASMIE JALI ni kawan cuya masa kat POLITEKNIK UNGKU OMAR..kire dia la bestfren cuya dari sijil..sampai la skang..sampai ada yang pikir cuya dgn dia ada something~~ jeng3x...




hahahaha..no laaa...cuya dgn dia kawan jek..dia da sambong blaja kat ADELAIDE, kat AUSTRALIA..huu~ jaoh wooo..




memang dia cakap nak bagi adiah kat cuya, tapi mula2 segan..(malu tapi mahu...cet!!) tapi da dia wat ayat touch n go...(erkkk!!) cuya kata la orait...!!




hahahaha..tak sangka da dapat da hadiah dia..nak tengok???




TADAAAAAA.......!!!!!!!!!!!



kanggaru yang comey....


keychain yang best...!!


aikkkk...!! resit pon ada???




bila cuya da tktau nk wat pe dgn patong sume tuh, mula la adegan nih..


































takde koje...haissshhhh..!!!




p/s: thanks a 1000000 lot 2 my best fren JASMIE JALI... hahahahhaha :))

Wednesday, January 25, 2012

MY TRULY DREAM~

harini cuya tak bape nak sihat..asyik bersin jek :(



tapi dalam beberapa hari nih cuya banyak fikir..n macam2 cuya takot..errr~ tak taw laa cmne ketakotan tuh ada...

but,



cuya ada 1 IMPIAN besar yang insyaAllah, sume kawan2 cuya menginginkannyer...



impian cuya, kalau boleh, cuya nak meninggal dalam ISLAM yang bukan sekadar nama Islam tetapi mengikut ajaran Allah n lagi 1, cuya nak meninggal sebagai seorang ISTERI kepada suami cuya..



cuya harap sangat impian cuya tercapai :)



tu jek...



nak tido da..


nite3x

ASSALAMUALAIKUM....

Sunday, January 22, 2012

WEDDING DAY!!

haaa..entri cuya kali nih cam kontroversi lak..NO3X....bukan cuya yang kawen, tapi cuya gi kenduri anak kawan ayah kawen..hehehe..sonok tengok orang kawen2 nih, cuya selalu bayangkan cuya kawen.hehee (gatai!!!) tapi takleh lagi...cuya blajo..papehal habehkan blajo dulu..hehe..

dalam waktu majlis perkahwinan tuh, cuya leh jumpa lak kawan2 cuya masa skola SYS n masa PUO..
tak sangka u..!! jumpa maisarah yusof, zira razak n paeh rahman..n gak juma rafi da silva...cewahh!! nama facebook gak cuya ingat..blurrr~



ni la makcik zira n pakcik paeh :P





                                                           
                                                            cuya dgn makcik zira..hehehe










ok, ni cuya nak citer sket tentang sejarah perkahwinan menurut Islam...

perkahwinan pertama di kalangan manusia berlaku antara Nabi Adam a.s dengan Hawa dan ini telah diperakui oleh agama-agama wahyu. perkahwinan ini berlaku dengan suatu cara perhubungan yang dibenarkan oleh Allah s.w.t kepada mereka berdua. ini merupakan suatu sistem perkahwinan yang disyariatkan bagi membiakkan manusia yang memerintah bumi dan mendudukinya buat sementara waktu. selain al-Quran dan Hadith, Perjanjian Lama dan Perjanjian Baru turut menceritakan kejadian Adam dan Hawa sebagai pasangan pertama. di dalam Perjanjian Lama atau Taurat, telah diselitkan beberapa ayat, antaranya yang bermaksud, " tuhan telah berkata tidak baik Adam berseorangan sahaja, maka Aku jadikan seorang penolong sepertinya."




berkenaan dengan perkahwinan anak-anak Adam sendiri tidak dapat diketahui bagaimanakah sistemnya yang sebenar. di dalam Tafsir Ibn Kathir, apa yang diriwayatkan oleh Ibn Jarir daripada Ibn Masi'ud dari beberapa orang sahabat yang lain, bahawa mereka berkata yang bermaksud, " sesungguhnya tidak diperanakkan bagi Adam anak laki melainkan diperanakkan beserta anak perempuan, kemudian anak lelaki kandungan ini dikahwinkan dengan anak perempuan kandungan lain, dan anak perempuan bagi kandungan ini dikahwinkan dengan anak lelaki kandungan yang lain itu," pada masa itu, perkahwinan berlainan kandungan boleh dijadikan sebagai perkahwinan berlainan keturunan...







ohh..begitu rupanya sejarah perkahwinan dalam Islam..

terasa cam cikgu lak cuya nih...

k la, cuya da ngantok da nih, sok cuya sambung lagi k...nite2 sume..Assalamualaikum



Saturday, January 21, 2012

KEPERIBADIAN DARI CARA TIDUR

huarghhh~~ cuya da ngantok daa...mana taknyer, tengok jam da kul 2.00 pagi..hehehe..memang akan jadi panda la cuya..takpe2, panda comey pon ok kan?? (eeuuuwwww!!)

kali nih cuya nak citer sket tentang posisi tidur kiter sume..haa, setiap orang ada cara tidur masing2 dan menurut kajian Pengarah Khidmat Nasihat dan Penilaian tidur, University of Surrey di selatan England, Profesor Cris Idzikowski telah mengenal 6 cara tidur yang paling popular..antaranya





1. janin dalam kandungan


* digambarkan sebagai seorang yang tabah dari segi luaran, tetapi begitu sensitif.....

* seorang yang pemalu apabila bertemu seseorang, tetapi lama kelamaan relaks...





2. batang balak (tido tegak je~)


* orang yang tidur cam ni tergolong dalam kelompok mereka yang tidak serius dan gemar bersosial....

* mereka mudah diperdayakan kerana mudah percaya pada orang yang tak dikenali....





3. mengiring dan tangan menghala ke depan


* seorang yang terbuka, tetapi sinikal dan mudah sangsi terhadap orang lain.....

* lambat membuat satu-satu keputusan, tetapi sukar mengubah keputusan yang dah dibuat...





4. tentera


* tergolong sebagai pendiam, tidak banyak bercakap untuk melahirkan idea atau perasaannya.....

* mereka juga tidak suka heboh-heboh tentang sesuatu perkara, tetapi pada masa yang sama meletakkan diri pada satu piawaian yang tinggi.....





5. jatuh bebas


* mudah berkawan dengan sesiapa saja dan suka bertindak melulu.....

* perasaaan mereka mudah tegang dan cepat tersinggung....

* biasanya, mereka juga tidak suka dikritik atau situasi yang ekstrem.....





6. tapak sulaiman


* mereka boleh dijadikan kawan kerana selalu sedia menjadi pendengar yang baik......

* sentiasa membantu jika perlukan pertolongan....

* secara umum, mereka tak suka menjadi perhatian orang lain....










so, kawan2?? ada tak yang sama sifat korang dgn cara tidor korang tuh??hehehe..sume ni kajian semata2, tapi hanya Allah s.w.t sahaja tahu segala2nya..





tu cara tidur yang popular, tapi kalau cara tidur kat gambar bawah nih, cuya tak taw la..letih sangat kot..!! hahaha....




















setakat tu je la untuk hari ini..cuya pon da ngantok giles tahap gaban nih...sok cuya meraban lagi ekk?? papai uollss...mmuaaahhh..!! nite2....ASSALAMUALAIKUM...

p/s : kredit 2 http://www.wangcyber.com atas info nih :) & also pakcik GOOGLE sbb gambo2 best nih :))

Friday, January 20, 2012

TIPS UNTUK ELAK MARAH

haaa....disebabkan da sehari suntuk cuya takleh bukak FACEBOOK...grrr~~ (marah lagi nih!!) cuya nak kongsi sket camne nak elak marah + geram + naek angin... hahaha~ korang mesti pernah marah kan3x?? (kalo tak penah tuh baek gi dunia laen)





marah nih ada yang pendam..ada yang lepas teros..haaa...yang pendam nih bahaya sket..sbb kang dibiar simpan lama2 boleh meletup wooo!! api kemarahan yang dipendam bagaikan meniup belon..makin besar belon, makin berisiko nak meletop kan3x??waaahhh...pandai cuya wat hipotesis kan??

dah2..takmo merapu meraban lagi..meh sini cuya bagi tips nak elak marah nih...





1. selalunya kemarahan nih berpunca dari kata2, so, ape kata bila situasi ini berlaku kat korang, korang cuba senyum da wat alasan untuk blah dari situ..lagi bagos korang tak payah dengar benda yang mnyakitkan hati tuh..





2.tapi kalau korang nak gak dengar benda yang menyakitkan tuh, korang dengar sambil senyum..bayangkan orang yang cakap tuh adalah badut..ataupon muka kawan2 korang masa depa tengah serabai sememeh air liuq basi meleleh..sampai korang rasa nak tergelak..haaa~ cuba laa..kompem dari korang marah teros rasa nak gelak jek..







3. kadang2, kemarahan tuh datang dari apa yang kita lihat..contohnyer bf/gf atau suami/isteri kita wat hal depan mata kita, mesti masa tuh angin korang teros zuuppp!! naek kan2x?? camni, senang jek..korang tarik nafas dalam2, korang pegi kat dia n dengan selamba korang perkenalkan diri korang n cakap lembut jek ngan pasangan korang tuh..pastu pandang kat pasangan depa, bayangkan muka depa yang boleh bagi korang gelak..kalau pasangan pompuan, bayangkan muka depa sebenarnya laki..pakai rambut palsu laa..mekap tebal giles laa..hahaha..kalau pasangan laki lak, bayangkan dia wat muka huduh..kentot merata2..n ape2 la yg leh wat korang gelak..







4. ada kalanya tengah cakap dalam tepon pon leh mengundang kemarahan..korang nak marah2 kt orang tuh kang dia tros letak tepon kan2x?? camni la..korang gi kat cermin, pastu korang wat muka marah yang maksima..pastu korang bayangkan orang tuh dalam cermin..marah puas2..mesti korang tengok muka korang sendiri kan?? lawak woo tengok muka sendiri tengah marah..hahahaha..ni cuya penah cuba..kompem korang gelak balik..hehehe





5.da macam2 cara korang wat tapi takleh tahan marah gak, pekata korang gi ambik wuduk..lupa cara nak ambik wuduk?? klik SINI..bagi sesapa yang terlupa, or tak teringat ambik wuduk leh la ikot klik kt situ k?? nape nak kena ambik wuduk?? sebab dengan mengambil wuduk, kita dapat tenangkan hati yang marah lagi2 bila air sejuk kena kat muka kita, terasa sejuk jek..n khasiat wuduk pon ada taw,,klik link nih...so, bagi korang yang tengah angin nak naek tuh leh la gi ambik wuduk, alang2 solat sunat n baca al-Quran bagi tenang skit hati tuh...






ok, setakat tuh jek tips yang cuya leh bagi..hope bermanfaat la tak banyak sket pon jadi la kan3x??



p/s : maceh kat pak cik YOUTUBE & alamonline.net... :)

FACEBOOK STARTING GILERRR~

ok, 1st thing in da morning....pas mandi n sume....cuya bukak la FB (as usual..) and uollss nak taw betapa terkejut berok nyer cuya~ tengok fb jadi cam.......errmmm..tak taw la nak klasifikasikan sebagai pe...









da cuba banyak2 kali refresh laa...tutup windows laa..bukak tab baru laa..tapi masalah sama gak...
HAISHHHH~ tau la ko mark zukerberg(tak taw la eja tuh betol ke tak??) da kaya, tapi betol2 kan la fb tuh sket...grrr~ ni yang nak marah kuasa tahap 5 nih...







ke.....laptop cuya masalah da problemnyer?? no3x..da byk kali percubaan takkan laptop problem kot~


takperlaaa...fb nih nak suh cuya stop kejap kot gi tengok tb dlu..hahaha..k chow!


ni keadaan FB cuya skang....













cian kan kat cuya..isk3x~ da jadi kaler biru2 da..hohoho






Thursday, January 19, 2012

SAMBUNGAN TADI~~

                      







ok...1 hari 3 entri cuya wat...ni betul2 kadho balik entri2 yang terlepas...hahahhaa..

takmo buang masa dan waktu...cuya sambung lagi tentang my new sweet@comot blog..

da ke berapa da??haaa....!!



4th thing...


kaler2 yang begitu kalerful melambangkan cuya seorang yang wane wani..pelbagai n dalam erti kata lain cuya leh sesuai dgn keadaan sekeliling..(cam sesumpah lak!!) hahahaha






5th thing...


cuya da ronsing tgk template lame yg kelaaaaammmmm jek...hahaha..bese laa harvest day masa tuh..so untuk kali nih, cuya wat la kaleful bagi meriah bling2 blog cuya..





6th thing...


insyaAllah, selain daripada cite tentang life n aktiviti cuya, cuya akan selitkan tentang info2 terkini n nasihat2 ape yang patot..kang menghewang hu..haaa..huu..haa...tah ape2 takot2 dpt dosa tanpa cuya sedar...haaa...kan susuah susuih ishhh..pelat taip!! susah..!! haaaa....da beso da tulisan..



ok la..stakat tuh jek untuk harini...kang merepek meraban gn cuya lagi ye..bye uollsss...mmuuuaaahhh!!
ASSALAMUALAIKUM...

MY NEW SWEET@COMOT BLOG~

fuwwaaahhhh~~ syantek da blog cuya kan3x?? (puji diri sendiri~)
tapi tema kali nih sweet@comot..errkkk..nape camtu ekk??









1st thing...

melambangkan diri cuya kot (perasan!)
cuya kan sweet tapi dalam masa same comot..!! hahahhaa











2nd thing....


tema kali nih agak pinkish2 gurl sket sbb cuya nak tunjukkan cuya ni gurly2...(eeuuuuwww!!) tengok laa ciap ada kelopak2 bunga-bunga berguguran ala2 MISHA OMAR lagi..feeewiiittt!!









3rd thing....


cuya ada tambah baru!! MISTERLINKY...nanti kawan2 leh la letak link blog korang kat sinun
kalau sesapa yang nak leh la klik kt SINI












4th thing....


errmmmm....t cuya hapdet laaa...mak da panggil tuh..kbai..mmmuuaaahhh!!

OK..NI MEMANG DA LAMA~

berhabok..bersawang...bersemak...sume ada kat blog cuya nih..hahahha..lama GILESSSS kot tak hapdet blog nih..pe leh wat~ koje berlambak2...



tapi FACEBOOK??




ofkoz la sentiasa on...hahahhaa..nak tengok perkembangan kawan2..




(padahal nk skodeng aktiviti pakwe...)




HAAAA...kantoi sudeeeehhhh~~



hahahaha...papehal, cuya akan cuba menjalankan aktiviti blogging nih semntrea sementara tengah cuti sem nih kan...haaaa...t tengok la camne yeee~~



p/s : blog da syantek...t rajen2kan diri ye CIK CUYA oiiii...hehehe....

 (baek bos!!)